Saturday, 14 January 2012

. Tutorial Scroll Bar .

Views


Assalamualaikum..



Tutorial nh direquest oleh Abdul Muaz , dia nak buat scroll bar mcm aku .
alaa , yang kt tepi tuh haaa yang ada colour hijau tuh . da ramai yang pakai kn .
tapi kena ingat . just pengguna google chrome je yang akan menjadi bila bt benda nh kayy .
jom ikut step kt bawah nh .

1 . Design > Edit Html > Tick Expand Widget > tekan ctrl+F untuk pencarian kod .

2 . Cari kod kat bawah nh .

   ]]></b:skin>

Lepas da jumpa kod tuh , paste kod kt bawah nh sebelum kod ]]></b:skin> tadi tuh kayy .

:-webkit-scrollbar {
height:12px;width: 12px;background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #B2C0C6;
-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;}
* Biru : Korang bole tukar ikut warna kesukaan korang kayy .
* Merah : Warna background scroll korang
* Ungu : Korang bole jgk ubah if korang nak scroll tuh jadi kecik atau besar kayy .

Kod warna bole ambik kat SINI

Selamat Mencuba Kawan - Kawan :p


Kredit To : Lyanaying

Lots Of Love ♥ Greeny's Blog

2 0017 Talk Here: